Sanolabor

 

Naturopati priporočajo encimeKoledar dogodkov

Prava skrivnost zdravja

Morda boste ob besedah kaskadno fermentirani bio koncentrati debelo pogledali, a v resnici to še zdaleč ni tako komplicirana stvar, kot se sliši. Pa tudi nova pogruntavščina ne. Na nemško govorečem območju so znani že več kot desetletje in veljajo za pomemben del vsake domače lekarne. Temelj dobrega zdravja so namreč dobra prebava, kislinsko-bazično ravnovesje in močan imunski sistem. Za to pa poskrbijo – encimi.

Kaj so encimi?

Encimi so za naše telo in za delovanje našega organizma zelo pomembni. Nekateri zdravniki omenjajo, da količina encimov, ki so v našem organizmu, je ekvivalentna naši vitalnosti, kot tudi našemu zdravstvenemu stanju. Pomembno vlogo imajo pri transformaciji in shranjevanju energije v našem telesu, aktivirajo hormone in sodelujejo v lastnem proizvodnem ciklu. Encimi pomagajo graditi in spodbujati naš imunski sistem, pomagajo zdraviti raka, multiple sklerozo in revmatoidni artritis. Seveda pa igrajo pomembno vlogo pri prebavi. S starostjo, stresom in kroničnimi bolezni, se »skladišče« naših encimov v našem telesu prazni, zato je naša zmožnost za ohranjanje zdravega telesa manjša (Boyer, 2008; Cousens, 2005).

Kaj je kaskadna fermentacija?

Sveže ekološko sadje, zelenjava in oreščki se fermentirajo v več kot dvanajst tednov  dolgem, večfaznem postopku. Sestavine se razdrobijo v najdrobnejše delce, ki so  dostopni organizmu, naravno se odstranijo alergeni.

Proces kaskadne fermentacije živil je po letih raziskav razvil pokojni dr. Hans Niedermaier (1913–2013), farmacevt in živilski inženir, ki je želel v svojem farmacevtskem podjetju udejanjiti filozofijo samozdravljenja z naravo. To mu je uspelo doseči s procesom kaskadne fermentacije. Od leta 2004 je patentirana pri uradu EU za intelektualno lastnino.

Kaskadno fermentirane bio koncentrate pri svojem delu z bolniki uporablja tudi Claudia Vigier, priznana naturopatinja iz Pariza, ki je predavala tudi na Festivalu celostnega zdravja v Cankarjevemu domu. Zanimivo je, da sicer ni zagovornica uporabe prehranskih dopolnil, s katerimi mnogi želijo zgolj nadomestiti nezdrav življenjski slog. 

Kako izbrati pravo prehransko dopolnilo?

»V poplavi prehranskih dopolnil se je danes precej težko odločiti, kaj šele izbrati pravo, ki ga naše telo resnično potrebuje. Ljudi običajno pestijo težave s pomanjkanjem energije, upočasnjen metabolizem, pomanjkanje encimovin prebavne težave, v takšnem stanju pa telo ne bo absorbiralo dopolnil. S tem samo zapravljamo denar, ker organizem ne bo porabil ničesar,« je odločna.

Obstaja preprosta rešitev. Prvo vodilo za zdrav življenjski slog je še vedno uživanje lokalne in ekološke hrane. A kot poudarja Claudia Vigier, naše telo morda ni sposobno izkoristiti niti vseh vitaminov in mineralov v njej. Najprej moramo namreč postaviti temelje za svoje zdravje. Teh pa ni brez encimov, ki jih večini primanjkuje zaradi uživanja tako imenovane »prazne« hrane. Dolgo skladiščenje, predelava z obsevanjem, pregrevanjem in sterilizacijo v današnji prehranski industriji namreč povzročata izgubo encimov ter drugih življenjsko pomembnih snovi v našem telesu.

»Rešitev ponuja mlečno-kislinska fermentacija, naravna starodavna metoda, ki pretvori sveže sadje in zelenjavo v obliko, ki ne samo, da ohrani pomembna hranila in jih konzervira, temveč jih tudi spremeni v enostavne za prebavo. Tako se z lahkoto vsrkajo. Z uživanjem mlečno-kislinsko fermentiranega eliksirja se v telesu ustvari bazično okolje, ki je neprijazno do vseh škodljivih bakterij. Encimi se s tem  postopkom razdrobijo, raven antioksidantov se poviša, izboljša se prebavljivost.« V fermentiranih bio koncentratih so tako ohranjene dobrodejne učinkovine različnih vrst ekološkega sadja, zelenjave in oreškov, a v koncentrirani obliki – ena žlička takšnega koncentrata ustreza šestim kilogramom svežega sadja in zelenjave (ne po kalorijah, temveč po dobrodejnih učinkovinah, kot so encimi, minerali, vitamini, fitokemikalije).

Ker so razdrobljeni na tako majhne delce, jih telo brez težav v celoti uporabi. Edini možni stranski učinek pa je – boljše počutje.

Prebava bi morala biti enostavna

Zdravo črevesje je osnova za krepak imunski sistem, vitalnost in splošno dobro počutje. Claudia Vigier opozarja na dva dejavnika urejene prebave: prisotnost dobrih bakterij v črevesju in zdravo črevesno sluznico. »Črevesna flora je bistvena za prebavo, če želimo,
da telo sploh vsrka hranila iz živil. Mlečno-kislinske bakterije pospešijo peristaltiko in s tem zmanjšajo vnetne procese, ki povzročajo bolečo napihnjenost. Prebave namreč ne bi smeli niti čutiti.«

»Lačni« kljub prenajedanju

Že več let se vodilni zdravniki strinjajo, da je nizka raven aktivnih encimov (LEL – low enzymlevel) in posledično nizka celična energija glavni vzrok skoraj vseh bolezni, pa tudi prezgodnjega staranja. Upoštevajoč svetovne študije, 80 odstotkov populacije trpi za pomanjkanjem mikrohranil, med katere štejemo tudi encime. Prvi simptomi nizke ravni encimov so utrujenost, slaba koncentracija, podvrženost okužbam, problemi s kožo, apatija in prebavne težave. Že v tej fazi lahko pride do okvare celic in tkiv, to pa kasneje vodi v t. i. bolezni sodobnega časa.

Vir: Revija Jana, 27.1. 

Boyer R.F. 2005. Temelji biokemije. Študentska založba: 634

Cousens G. 2005. Spiritual Nutrition: Six foundations for spiritual life and the awakening
of kundalini. North Atlantic Books: 599

   Povezani z nami